Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos curry z papryką i cukinią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2,5 kg
papryka żółta 2 kg
marchewka 1 kg
jabłka 1 kg
cebula biała 1 kg
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
miód 1/2 szkl.
sól do smaku
kurkuma 1 op.
czosnek mała główka
olej 100 ml
curry 1 op.
sok pomarańczowy 1 litr
cytryny 2-3
ocet 10 % 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry z papryką i cukinią

Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na najgrubszej tarce.
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tej samej tarce.
Posiekać cebulę i paprykę.
Warzywa wsypać do dużego rondla, dodać trochę soli, podlać wodą i dusić 30-45 minut pod przykryciem.
Następnie dolać olej, sok pomarańczowy i ocet, dodać kurkumę i curry, wyciśnięty czosnek, otartą skórkę i sok z cytryn, kucharka oraz miód.
Wymieszać i dusić, aż część soku odparuje - zmiksować.
Sos doprawić do smaku i zapasteryzować w średnich słoiczkach.



Sos nadaje się na zimno, jako keczup lub składnik marynaty do mięsa, ale także na gorąco do ryżu, makaronu, drobiu czy ryb.

Jabłka powinny być kwaśne np. Antonówki, a młodej cukinii nie trzeba obierać i można użyć żółtej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 08.11.2012 07:19
ciekawy i pewnie smaczny
wedith1 01.09.2012 08:56
Podoba mi się ten sos!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak