Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos curry do kanapek - gęsty jak pasta

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 duże
cebula biała 2 duże
papryka czerwona 2 duże
cukinia 2 szt. młoda
koncentrat pomidorowy 400 g
olej 6 łyżek
żel-fix 2:1 2 op.
chili Prymat płaska łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 op.
cukier 10-15 łyżek
woda 1,5 litra
warzywa 1,30 (oczyszczone)
ocet 10 6%

Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry do kanapek - gęsty jak pasta

Warzywa umyć, osączyć, oczyścić (cukinię pozostawić w całości ze skórką!) i pokroić w dość drobne kawałki - wsypać do szerokiego garnka, dolać olej, dodać kucharka i ogrzewać, stale mieszając, przez kilka minut. Dolać litr wody i gotować do miękkości. Dodać dobry gęsty koncentrat pomidorowy rozprowadzony resztą wody, cukier, curry i chili.
Przez chwilę zagotować, a następnie zmiksować na gęstą masę (sos nie musi być gładki - mogą pozostać drobne kawałki warzyw) - całość doprawić octem.
Wsypać żel-fix i mieszać intensywnie przez kilka chwil, aż rozpuści się w sosie - ogrzewać jeszcze 3 minuty, stale mieszając.
Gorącym sosem napełnić małe wyparzone słoiczki (aż po sam brzeg) - od razu zakręcać wygotowanymi pokrywkami i odstawiać dnem do góry.
Pozostawić tak do ostygnięcia - już nie pasteryzować!

Sos po ostygnięciu bardzo gęstnieje, nie jest półpłynny jak ketchup.
Po schłodzeniu w lodówce przybiera jeszcze bardziej zwartą konsystencję, więc nadaje się do smarowania nożem.

Podaną ilość wody można zmniejszyć o 1 szkl. jeśli użyty koncentrat nie jest bardzo gęsty - albo pozostawić całą, ale sos może być nieco mniej zwarty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.12.2014 08:06
Ten sos można przygotować w zasadzie o każdej porze roku, bo składniki zawsze są w sklepach i w sumie jest ich niewiele, więc nie są bardzo kosztowne nawet poza sezonem (np.papryka) - a wychodzi naprawdę cudny sosik. Testowałam go podczas tworzenia przepisu wile razy, aż powstała właśnie ta wersja ostateczna ;) Można spróbować z połowy porcji czy smak jest dla nas OK :) Polecam.
w mojej kuchni 22.08.2013 17:04
coś dla mnie do chlebka
lee-aa 22.08.2013 15:19
pyszny :) może być też fajny do ryb morskich
Habibi 22.08.2013 15:05
Ja go już przetestowałam jako dip do frytek i innych pieczonych warzyw, jedliśmy go do kiełbasy na ciepło, do ryb z grilla, do pieczonych mięs i do jajek na twardo :) Jest dość wszechstronny :) Robię go od 6-7 lat :) Na kanapce z białym serem smakuje mi najbardziej, ale na kanapce z boczkiem też jest ok :)
pierniczkowo 22.08.2013 14:55
fajny, a czy można używać go do czegoś innego oprócz kanapek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak