Sos curry - czerwony

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • trawa cytrynowa

    1 szt.
  • suszone pomidory

    kilka szt.
  • kolendra

    średni pęczek
  • papryczka chili

    1 mała
  • pasta pomidorowa

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    mały kawałek
  • liście limonki kaffir

    4-5 szt.
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1-2 łyżki
  • papryka mielona

    do smaku
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • papryka

    2-3 (pieczona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki sosu rozdrobnić - trawę cytrynową zmiażdżyć i odciąć jasną część - przesiekać i wrzucić do malaksera razem z pokrojoną pieczoną papryką, posiekaną kolendrą, utartym imbirem, pokrojonymi pomidorami suszonymi, wyciśniętym czosnkiem.
Dodać resztę składników i zmiksować jak najdrobniej.

Sos nadaje się do duszenia ryb i krewetek oraz drobiu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dagmara020 17.08.2012 08:30
ciekawe bardzo ciekawe
MagdaXXX 26.07.2012 18:15
uwielbiam czerwone curry
Habibi 18.07.2012 17:36
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat