Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos curry - czerwony

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

trawa cytrynowa 1 szt.
suszone pomidory kilka szt.
kolendra średni pęczek
papryczka chili 1 mała
pasta pomidorowa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
imbir mały kawałek
liście limonki kaffir 4-5 szt.
olej sezamowy 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sos sojowy 1-2 łyżki
papryka mielona do smaku
mleko kokosowe 1 puszka
papryka 2-3 (pieczona)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos curry - czerwony

Składniki sosu rozdrobnić - trawę cytrynową zmiażdżyć i odciąć jasną część - przesiekać i wrzucić do malaksera razem z pokrojoną pieczoną papryką, posiekaną kolendrą, utartym imbirem, pokrojonymi pomidorami suszonymi, wyciśniętym czosnkiem.
Dodać resztę składników i zmiksować jak najdrobniej.

Sos nadaje się do duszenia ryb i krewetek oraz drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 17.08.2012 08:30
ciekawe bardzo ciekawe
MagdaXXX 26.07.2012 18:15
uwielbiam czerwone curry
Habibi 18.07.2012 17:36
Zapraszam wszystkich do przejrzenia mojej księgi przepisów - z pewnością każdy smakosz znajdzie w niej coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak