sos cumberland

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • bulion wołowy

    400 ml
  • pieczarki

    4-5 sztuk
  • chuda szynka

    10 dag
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • listek laurtowy (mały)

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • szczypta cukru

  • mąka

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 tyżeczka
  • wino białe

    30 ml
  • tymianek

    1 (świeżo posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażyć na 2 łyżkach masła, podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz szynkę, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, pieprz i cukier. Dusić na małym ogniu 60 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić białym winem, dodać do warzyw. Dusić jeszcze około 15minut. Przetrzeć przez sito, wymieszać z czerwonym winem, tymiankiem i pietruszką. Podawać schłodzony. W lodówce sos można przetrzymywać kilka dniu. Znakomity do pasztetów, wędlin i jajek na twardo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat