Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos cumberland

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 3 łyżki
bulion wołowy 400 ml
pieczarki 4-5 sztuk
chuda szynka 10 dag
przecier pomidorowy 2 łyżki
listek laurtowy (mały) 1 sztuka
sól
pieprz
szczypta cukru
mąka 1 łyżka
natka pietruszki 1 tyżeczka
wino białe 30 ml
tymianek 1 (świeżo posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: sos cumberland

Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażyć na 2 łyżkach masła, podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz szynkę, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, pieprz i cukier. Dusić na małym ogniu 60 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić białym winem, dodać do warzyw. Dusić jeszcze około 15minut. Przetrzeć przez sito, wymieszać z czerwonym winem, tymiankiem i pietruszką. Podawać schłodzony. W lodówce sos można przetrzymywać kilka dniu. Znakomity do pasztetów, wędlin i jajek na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak