SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajka

    4 szt

Sos

  • chrzan tarty

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    250 ml
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    100 ml
  • czosnek niedźwiedzi 

    2 łyżeczki
  • pieprz biały Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy klarowane masło dodajemy mąkę pszenną i cały czas mieszając robimy białą zasmażkę.
Krok 2 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
Do zasmażki bardzo powoli dolewamy zimny bulion warzywny i dalej przez cały czas mieszając łączymy składniki tak aby w sosie nie zrobiły się grudki.
Krok 3 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
Następnie do sosu dodajemy starty chrzan mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut pod koniec gotowania łączymy sos ze słodką śmietanką.
Krok 4 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
Gotowy sos doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem niedźwiedzim,białym pieprzem i solą morską.
Krok 5 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek i kroimy na pół jeszcze ciepłe podajemy wraz z gorącym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 02.07.2015 20:23
smaczny sos
monika141 22.04.2015 07:29
pyszny obiadek
R'n'G Kitchen 22.04.2015 07:20
Uwielbiamy takie obiadki <3 Mniam!!! <3
anemon 21.04.2015 20:01
Lubię ten sos, ale z jajkami go nigdy nie jadłam, muszę koniecznie spróbować, bo zawsze robię go do pieczeni rzymskiej.
Justi2401 21.04.2015 18:15
Uwielbiam sos chrzanowy :)
Bernadeta1 21.04.2015 16:46
lubię taki sos na obiad do jajek lub kiełbaski
Habibi 21.04.2015 15:41
lubię sos chrzanowy z jajeczkami albo z kiełbaską:)
mirosława4 21.04.2015 15:02
bardzo dobry
Agnieszka-87-25 21.04.2015 14:48
uwielbiam takie sosy
Aleksandra/Olcia 21.04.2015 12:55
lubię takie obiadki,tanie i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat