Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO

5.0
(86)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 szt

Sos

chrzan tarty 3 łyżki
bulion warzywny 250 ml
masło klarowane 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżeczki
śmietana 30% 100 ml
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO

Kroki postępowania

1
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy klarowane masło dodajemy mąkę pszenną i cały czas mieszając robimy białą zasmażkę.
Krok 1 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
2
Do zasmażki bardzo powoli dolewamy zimny bulion warzywny i dalej przez cały czas mieszając łączymy składniki tak aby w sosie nie zrobiły się grudki.
Krok 2 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
3
Następnie do sosu dodajemy starty chrzan mieszamy i całość doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut pod koniec gotowania łączymy sos ze słodką śmietanką.
Krok 3 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
4
Gotowy sos doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem niedźwiedzim,białym pieprzem i solą morską.
Krok 4 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto
5
Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek i kroimy na pół jeszcze ciepłe podajemy wraz z gorącym sosem.
Krok 5 - SOS CHRZANOWY DO JAJEK NA CIEPŁO foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sergiusz 13.03.2024 16:14
Dla mnie 3 łyżki chrzanu to zbyt dużo na taką porcję, na spokojnie 1.5-2 max, bo strasznie kąsała ostrość. Oprócz tego super
Doradca Smaku 14.03.2024 10:30
Jak najbardziej można dostosować ilość chrzanu do swoich preferencji - każdy ma inny stopień tolerancji ostrości :)
Pani Domu 02.07.2015 20:23
smaczny sos
monika141 22.04.2015 07:29
pyszny obiadek
R'n'G Kitchen 22.04.2015 07:20
Uwielbiamy takie obiadki
anemon 21.04.2015 20:01
Lubię ten sos, ale z jajkami go nigdy nie jadłam, muszę koniecznie spróbować, bo zawsze robię go do pieczeni rzymskiej.
Justi2401 21.04.2015 18:15
Uwielbiam sos chrzanowy :)
Bernadeta1 21.04.2015 16:46
lubię taki sos na obiad do jajek lub kiełbaski
Habibi 21.04.2015 15:41
lubię sos chrzanowy z jajeczkami albo z kiełbaską:)
mirosława4 21.04.2015 15:02
bardzo dobry
Agnieszka-87-25 21.04.2015 14:48
uwielbiam takie sosy
Aleksandra/Olcia 21.04.2015 12:55
lubię takie obiadki,tanie i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak