Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1 szklanka
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
chrzan ze słoika 3 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Porada

Kolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowy

Do garnuszka o grubym dnie wlać olej i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni.
Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać .
Zalać zasmażkę wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos.
Dodać chrzan - wymieszać.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
* Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy . Możemy wykorzystać :
- rosół lub bulion z gotowania kurczaka
-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę
- wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych)
-wywar z gotowania warzyw ( np. kalafiora)
- lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.08.2014 19:10
Pyszny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak