Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • chrzan ze słoika

    3 łyżeczki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnuszka o grubym dnie wlać olej i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni.
Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać .
Zalać zasmażkę wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos.
Dodać chrzan - wymieszać.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
* Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy . Możemy wykorzystać :
- rosół lub bulion z gotowania kurczaka
-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę
- wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych)
-wywar z gotowania warzyw ( np. kalafiora)
- lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos
Babciagramolka
Kolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

21.08.2014 19:10
Pyszny sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat