Sos chrzanowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • chrzan

    10 dkg
  • masło

    4 dkg
  • mąka

    2 dkg
  • śmietana

    10 ml
  • żółtka jaj

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy z rosołem. Dodać utarty chrzan. do smaku dodać sok z cytryny i cukier. Sos gotować przez 5 min., a gdy stanie się gęsty, dodać śmietanę rozmieszaną z surowymi żółtkami. Sos podgrzewać ciągle mieszając. Wyśmienity do mięsa, ryb, ziemniaków

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 30.05.2011 17:03
lubię do kiełbaski
Margo1 30.05.2011 17:03
lubię do kiełbaski
szajba2 05.04.2011 15:30
dobry do mięs
Barbara55 03.02.2011 14:32
chrzanu nie lubię
kielcok1 24.01.2011 16:12
chrzanić taki sos
rakow2 25.11.2010 17:03
moja babiczka pochazi z chrzanowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat