Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowo-pieczarkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 4
Chrzan śmietankowy Smak 2/3 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżeczka
tłuszcz do smażenia 1/2 łyżeczki
bulion 100-150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowo-pieczarkowy

Pieczarki myjemy i trzemy na najdrobniejszej tarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – może to być smalec, masło, olej lub oliwę. Wrzucamy potarte pieczarki i smażymy. Gdy soki odparują wsypujemy mąkę i mieszamy, aby połączyła się z pieczarkami. Następnie rozprowadzamy bulionem (jeśli nie mamy bulionu może być woda). Dodajemy jeszcze chrzan (jeśli chrzan jest mocny można dodać go mniej lub ewentualnie użyć serka chrzanowego) i ponownie całość mieszamy na jednolitą masę. W razie potrzeby odparowujemy jeszcze bulion i gotowe. Wyrazisty w smaku sos z nuta pieczarkową np. do golonki lub ozorków wieprzowych. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 30.03.2012 21:42
świetny
kriso 07.11.2011 19:45
super przepis
kriso 07.11.2011 19:45
super przepis
MAR3STA 04.11.2011 18:11
spróbuję
aginaa 04.11.2011 17:13
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak