Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowo-żurawinowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód 1 łyżka
Chrzan śmietankowy Smak 60 g
żurawina suszona 1 garść
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 posiekana
wino czerwone wytrawne 200 ml
kwaśna śmietana 2 łyżki
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowo-żurawinowy

Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Żurawinę drobno posiekałem, dodałem do sosu.
Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Po ostudzeniu sos zblendowałem. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 26.02.2017 12:51
Ciekawy pomysł:)
Róża1 25.02.2017 20:02
wyśmienity przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!
tobi1989 25.02.2017 16:40
Pyszności :)
Małgorzata92 25.02.2017 16:27
Fajny sosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak