Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chrzanowo-śmietanowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chrzan ze słoika 150-200 g
śmietana 36% słodka 500 ml
żółtko jajek 3-4 surowe
sól do smaku
miód płynny 1-2 łyżki

Porada

Klasyczny sos wielkanocny.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chrzanowo-śmietanowy

Śmietankę doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień na minimalny. Do chrzanu dodać żółtka, sól i miód - dokłądnie wymieszać. Przełożyć do gorącej śmietanki cały czas intensywnie mieszając np. trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach. Kiedy śmietanka ponownie zawrze, zdjąć garnek z palnika i wstawić do większego naczynia wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu.
Przez kilka minut mieszać, aby sos nieco ostygł. Pozostawić w wodzie do czasu wyrównania temperatury. Następnie przelać sos do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu ubić mikserem, aby sos zgęstniał i stał się puszysty.

Podawać do jaj, sałatek ziemniaczanych i śledziowych, pieczonych, warzyw, zimnych pieczonych mięs oraz do białej czy wędzonej kiełbasy na gorąco.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak