Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chimichurri

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chimichurri to argentyński sos, który idealnie pasuje do grillowanej wołowiny lub kurczaka. Sposób przygotowania jest łatwy i szybki. 

Składniki:

świeża natka pietruszki 1 pęczek
kolendra pół pęczka
cebula czerwona pół małej sztuki
czosnek 1 ząbek
chili Prymat 1 szczypta
Oregano suszone Prymat pół łyżeczki
ocet winny 3 łyżki
oliwa 1/3 szklanki
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chimichurri

  • argentyński sos chimichurri
  • sos do mięs
  • sos na grilla

1. Natkę i kolendrę umyj i poszatkuj.

2. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.

3. Dodaj do tego rozdrobniony ząbek czosnku, olej, ocet i przyprawy.

4. Całość dokładnie wymieszaj.

Argentyński sos chimichurri doskonale komponuje się z grillowanym i pieczonym mięsem. Nadmiar sosu można zamrozić na później. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek i przekąsek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 15.05.2017 23:22
Aromatyczny i z pewnością smaczny sos:)
pestka 15.05.2017 10:08
wygląda ciekawie
agnieszka214 13.05.2017 20:28
Wygląda super
Kolorowa 08.05.2017 18:19
Naczynie bardzo mi się podoba, zawartość też dobrze wygląda, zjadła bym to nie znając składu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak