Sos cebulowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    40 dag
  • tłuszcz

    5 dag
  • mąka

    5 dag
  • Wywar:

    1 l
  • sól do smaku

  • cukier do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany tluszcz i i podsmażamy do uzyskania złotego koloru.Zalewamy ją częścią wywaru i gotujemy do momentu, aż zmięknie. Cebulę przecedzamy.Następnie tłuszcz i mąkę razem zasmażamy, tak, by lekko się zrumieniło.Rozprowadzamy to z resztą wywaru i przetartą cebulą. Należy zagotować a następnie doprawić do smaku solą, cukrem i octem.
Sos smakuje wyśmienicie z gotowanym mięsem i kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat