Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cebulowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 40 dag
tłuszcz 5 dag
mąka 5 dag
Wywar: 1 l
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cebulowy

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzany tluszcz i i podsmażamy do uzyskania złotego koloru.Zalewamy ją częścią wywaru i gotujemy do momentu, aż zmięknie. Cebulę przecedzamy.Następnie tłuszcz i mąkę razem zasmażamy, tak, by lekko się zrumieniło.Rozprowadzamy to z resztą wywaru i przetartą cebulą. Należy zagotować a następnie doprawić do smaku solą, cukrem i octem.
Sos smakuje wyśmienicie z gotowanym mięsem i kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak