Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS BOROWIKOWY - do różnych potraw

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1 szt.
pieprz do smaku
sól do smaku
czosnek ząbki do smaku
śmietana kwaśna do smaku
koper do smaku
borowiki 1 kg.
cebula 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: SOS BOROWIKOWY - do różnych potraw

Wyczyszczone borowiki obieramy i kroimy, wrzucamy do rondla i dodajemy masło (całą kostkę) i dusimy na bardzo wolnym ogniu. Na patelni podduszamy pokrojona w kostkę cebulę. Po podduszeniu potraw ( jeśli grzyby już są miękkie ) dodajemy podduszoną cebulkę, do smaku dodajemy koper i mieszamy, na sam koniec dodajemy śmietanę ( do której wcześniej dodajemy starty ząbek czosnku i przyprawy- sól i pieprz). Taki idealny sos można stosowaĆ do wielu mięs ( schabowy, mielony) a także do różnego rodzaju makaronów. SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 23.12.2012 10:23
Chętnie bym taki widziała u siebie na stole
TOTEK 21.11.2012 11:37
hmmm mniam teraz bym zjadł taki sosik :)
Aneta41 17.11.2012 10:48
fajne
uqash24 06.11.2012 20:42
niestety zrobiłem tylko zdjęcie prawdziwka jakis czas temu, a sosu nie :/
parysek10 06.11.2012 19:43
piękny prawdziwek, ale gdzie zdjęcie sosu?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak