Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos boloński - ricetta tradizionale

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudej mielonej wołowiny 450 g
chudej mielonej wieprzowiny 450 g
białego wina 500 ml
pancetta 200 g
czosnek 6 ząbków
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyżka
seler naciowy 2 łodygi
marchew 1 sztuka
przecier pomidorowy 2 łyżki
pomidory San Marzano z puszki 500 g
bulion warzywny 3 litry
wino czerwone 500 ml
cebula 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos boloński - ricetta tradizionale

1. Oba rodzaje mięsa przełóż do dużej miski, następnie dodaj białe wino i całość dokładnie wyrób rękoma, aż mięso nasiąknie winem. Odstaw mięsną masę na 20 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotuj pestatę – pokrój pancettę w kostkę, obierz ząbki czosnku. Oba składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy, dodaj pestatę i podsmażaj przez 3 – 5 minut ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 10 minut. Uważaj, aby cebula nie zbrązowiała. W dalszej kolejności dodaj posiekane łodygi selera i startą marchew. Podsmażaj wszystko kolejne 10 minut często mieszając. Podsmażone warzyw zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na patelni mocno rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż mięso. Gdy będzie już całkowicie brązowe i zacznie puszczać soki, dodaj warzywa, całość dobrze wymieszaj i duś na maleńkim ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
4. Uduszone mięso przełóż do garnka. Dodaj czerwone wino, doprowadź do wrzenia i gotuj aż wino całkowicie wyparuje. Następnie dodaj przecier pomidorowy i całość dobrze wymieszaj. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidory i pół litra gorącego bulionu. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
5. Po 20 minutach dolej do garnka następne pół litra gorącego bulionu, wymieszaj i gotuj 20 minut. Czynność powtarzaj do momentu aż wlejesz cały bulion. Od tego momentu gotuj sos jeszcze przez godzinę – na maleńkim ogniu i często mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do smaku sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 27.08.2013 21:32
świetny przepis
Megg 21.08.2013 11:44
przepysznie :-)
dziewczyna_z_kodeksem 21.08.2013 10:44
bardzo lubię dania z makaronem
msmors 21.08.2013 10:39
coś dla mnie, ładna dekoracja
idealme 21.08.2013 10:36
musi być bardzo smaczne :)
Czarnula87 21.08.2013 09:57
smakowite danie
emeslive 21.08.2013 09:52
@Katarina M - wszytko jest tak, jak być powinno - widzę, że nie przeczytałaś uważnie przepisu...
Katarina 21.08.2013 09:45
Pyszności chyba wkradł się błąd podwójne mięsko . Też robię z winem ale czerwonym dodaje fajnego aromatu
Renata9 21.08.2013 09:44
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak