Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos boloński - ricetta antica

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudej mielonej wołowiny 500 g
chudej mielonej wieprzowiny 500 g
białego wina 500 ml
pancetty 200 g
czosnku 6 ząbków
oliwy 4 łyżki
soli 1 łyżka
żółte 2 sztuki
łodygi selera naciowego 2 sztuki
marchew 1 sztuka
przecier pomidorowy 6 łyżek
mleko 2 litry
bulion warzywny 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos boloński - ricetta antica

1. Oba rodzaje mięsa przełóż do dużej miski, następnie dodaj białe wino i całość dokładnie wyrób rękoma, aż mięso nasiąknie winem. Odstaw mięsną masę na 20 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotuj pestatę – pokrój pancettę w kostkę, obierz ząbki czosnku. Oba składniki włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy, dodaj pestatę i podsmażaj przez 3 – 5 minut ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 10 minut. Uważaj, aby cebula nie zbrązowiała. W dalszej kolejności dodaj posiekane łodygi selera i startą marchew. Podsmażaj wszystko kolejne 10 minut często mieszając. Podsmażone warzyw zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
3. Na patelni mocno rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż mięso. Gdy będzie już całkowicie brązowe i zacznie puszczać soki, dodaj warzywa, całość dobrze wymieszaj i duś na maleńkim ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
4. Uduszone mięso przełóż z patelni do dużego garnka i dodaj przecier pomidorowy. Ciągle mieszając gotuj całość przez 5 minut. Następnie wlej do mięsa pół litra gorącego mleka, dodaj gałkę i pieprz, dobrze wymieszaj i duś pod przykryciem przez 20 minut.
5. Po 20 minutach dolej do garnka następne pół litra gorącego mleka, wymieszaj i gotuj 20 minut. Czynność powtarzaj do momentu aż wlejesz całe mleko. Na koniec wlej gorący bulion. Od tego momentu gotuj sos jeszcze przez 80 minut – na maleńkim ogniu i często mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj do smaku sól.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 27.08.2013 21:33
świetny ten sos
Pomocnik 21.08.2013 20:02
rewelacyjny sos
IwonaDD 21.08.2013 16:35
super przepis, ale chyba nie aż tak antyczny skoro jest przecier pomidorowy, a pomidory przywędrowały do Europy w XV wieku :) ps. mogę się mylić :)
Magula 21.08.2013 13:25
Super przepis
Megg 21.08.2013 11:45
smaczny obiadek
msmors 21.08.2013 10:41
i znowu to co lubię (makaron + sos)
Czarnula87 21.08.2013 09:57
kolejne wydanie również smaczne
Renata9 21.08.2013 09:39
jak zwykle smaczne jedzonko przygotowane przez Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak