Sos Bolognese do spaghetti

Sos Bolognese do spaghetti

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    250 g
  • Pomidory krojone z puszki

    500 g
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • seler naciowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Podstawa tego spaghetti nie jest mięso jak by się wydawało, ale marchewka i seler naciowy (łodygi a nie liście). Siekamy to naprawdę drobno, można je miażdzyć blenderem. Na oliwie podsmażamy pokrojona cebule razem z posiekanymi warzywami (najpierw marchew potem dodajemy selera). Gdy zbliża się już do miękkości dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy pomidorami z kartonu i dusimy jeszcze przez jakieś 10 do 20 minut pod przykryciem. Z przypraw tylko sol, pieprz, czosnek i bazylia. Pod koniec gotowania można dodać odrobinę tartego sera żółtego dla zaostrzenia smaku. Na wierzch można udekorować serem żółtym i posypać bazylią. Makaron gotujemy tradycyjnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kuklik

09.03.2014 06:36
to jest danie bardzo smaczne

ben-ka

21.10.2013 19:50
smaczny sosik zrobiłaś.

alaaa

21.02.2013 17:59
na bogato tak lubię

olkaaa

18.12.2012 08:28
bardzo lubię

Katarzyna56

28.04.2012 12:07
PYSZNE

gemini

13.03.2012 09:33
Smaczne

Justyna Jussstiii

06.02.2012 13:20
super

MAŁY

10.06.2011 14:39
bardzo lubię

romanrafal

25.04.2011 08:56
super

kome

10.04.2011 23:14
doskonaly

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat