Sos beszamelowy wg Dzastus

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    1,5-2 szklanek
  • żółtko surowe

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

  • ser żółty

    1-2 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos beszamelowy wg Dzastus foto
Ser żółty zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, następnie dodać do niego mąkę i dokładnie je ze sobą wymieszać. Po minucie smażenia rondel zdjąć z ognia i stopniowo wlewać mleko roztrzepując sos. Ponownie wstawić na palnik i doprowadzić go do wrzenia ciągle mieszając.
Krok 2 - Sos beszamelowy wg Dzastus foto
Gdy sos zgęstnieje to wsypać tarty ser i doprawić go do smaku. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko, a na koniec dodać roztrzepane z odrobiną sosu żółtko.
Krok 3 - Sos beszamelowy wg Dzastus foto
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 16.11.2012 07:12
uwielbiam do zapiekanek
andrzej10 12.11.2012 09:10
coś nowego
Puszcza 20.08.2012 10:59
do zapiekanek super
pacpaw 19.08.2012 21:43
coś pięknego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat