Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 szklanki
masło 3-4 łyżki
mleko sojowe 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szcypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
Na patelni roztopić masło i wsypać mąkę.
Krok 1 - Sos beszamelowy foto
2
Wymieszać z masłem aby nie było grudek .Smażyć przez chwilę ciągle mieszając.
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
3
Dodać gałkę muszkatołową ,posolić i przyprawić pieprzem . Zagotować na wolnym ogniu mieszając ,żeby nie powstały grudki do czasu aż sos zgęstnie.
Krok 3 - Sos beszamelowy foto
4
Zdjąć z ognia i powoli wlewać mleko. Cały czas mieszać . Dodawać do zapiekania warzyw ,lasagne różnego rodzaju.
Krok 4 - Sos beszamelowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 01.04.2017 00:05
dziękuję ......
Skotka 22.04.2016 22:46
Bardzo fajny sos:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak