Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
mąka pszenna 50 g
mleko 2-3 szkl.
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
czosnek 1 zabek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Mleko zagotowujemy z ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Odstawiamy i wyławiamy czosnek i listek.

Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką. Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo gorące mleko -w ilości w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać - mniej lub bardziej gęsty. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.01.2015 00:48
przydatny przepis :)
turkus3 30.09.2014 07:58
witam, nigdy jeszcze takiego sosu nie robiłam, dzisiaj go wypróbuję -)
reniatka 29.04.2013 15:20
świetny przepis przyda sie do lasagne
mufinka79 21.04.2013 19:07
Dziękuję bardzo :)
SmacznaPyza 19.04.2013 18:40
dobrze opisane, patentu z aromatyzowaniem mleka nie stosowałam i wypróbuję kiedyś
Lampencjo 19.04.2013 10:58
bardzo lubię
kika100 19.04.2013 10:53
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak