Sos beszamelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • mąka pszenna

    50 g
  • mleko

    2-3 szkl.
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    do smaku
  • czosnek

    1 zabek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotowujemy z ząbkiem czosnku i listkiem laurowym. Odstawiamy i wyławiamy czosnek i listek.

Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką. Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo gorące mleko -w ilości w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać - mniej lub bardziej gęsty. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.01.2015 00:48
przydatny przepis :)
turkus3 30.09.2014 07:58
witam, nigdy jeszcze takiego sosu nie robiłam, dzisiaj go wypróbuję -)
reniatka 29.04.2013 15:20
świetny przepis przyda sie do lasagne
mufinka79 21.04.2013 19:07
Dziękuję bardzo :)
SmacznaPyza 19.04.2013 18:40
dobrze opisane, patentu z aromatyzowaniem mleka nie stosowałam i wypróbuję kiedyś
Lampencjo 19.04.2013 10:58
bardzo lubię
kika100 19.04.2013 10:53
przydatny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat