Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szkl
masło 1,5 łyżki
mąka 1,5 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
Do rondelka dajemy 1,5 łyżki masła i roztapiamy. Trzeba bardzo uważać, aby masło się nie przypaliło, bo sos będzie nie dobry.
Krok 1 - Sos beszamelowy foto
2
Do roztopionego masła dajemy 1,5 łyżki mąki i 1/3 szkl. mleka.
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
3
Dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek.
Krok 3 - Sos beszamelowy foto
4
Jak jest dobrze wymieszane to dolewamy resztę mleka. Doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Sos beszamelowy foto
5
Jak sos zgęstnieję to ściągamy z ognia.
Krok 5 - Sos beszamelowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.11.2013 09:50
robię bardzo podobny
junox 09.08.2013 16:56
też go bardzo lubię:)
mirosława4 23.07.2013 14:19
robię bardo podobny :)
Milena87 19.07.2013 12:50
fajny jest ten sos
caralajna 05.06.2013 07:06
nie robiłam jeszcze tego sosu, :)
ben-ka 02.06.2013 09:53
Bardzo lubię ten sos,no i ta gałka muszkatołowa...uwielbiam:)
alaaa 05.04.2013 21:17
pyszny sos do cannelloni
Wafelek2601 25.02.2013 21:46
Świetny sosik
pajbek 20.02.2013 11:53
Super sosik :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak