Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos balsamiczny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet balsamiczny 200 ml
sok jabłkowy 200 ml
cukier brązowy 1-2 łyżki

Porada

Sok jabłkowy musi być wyciskany z jabłek, bez dodatku cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos balsamiczny

W szafce stał sobie od dłuższego czasu ocet balsamiczny. Dodawałam go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak więc często zastępowałam go sokiem z cytryny a z buteleczki mało co ubywało. Dlatego postanowiłam przygotować taki sos, pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a dla złagodzenia kwaśnego smaku dodałam jeszcze brązowego cukru.
Do garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Najlepiej aby garnek był o sporej średnicy wtedy przygotowanie sosu zajmie nam mniej czasu bo będzie większa powierzchnia parowania. Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje o połowę. Gotowy sos wystudzić przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sosiku używam do dressingów i marynat, można również nim samym skropić sałatkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 24.10.2014 19:31
bardzo mi się podoba ten przepis :-)
Alex_M 29.06.2014 17:58
świetny taki domowy musi być :)
gosia56 17.06.2014 09:26
super pomysł;)
adelajda 16.06.2014 19:21
dobry :)))
jasiek 14.06.2014 12:02
dobry do sałatek
Renata9 14.06.2014 10:11
świetny sos, przepis warty do wykorzystania
Agnieszka-87-25 14.06.2014 08:21
super sos :)
Paolcia 13.06.2014 23:25
super do różnego rodzaju mięs :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak