Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos bakłażanowo-cukiniowy z boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1
cukinia 1
boczek surowy 130 g
szczypiorek 1-2 łyżki, siekany
bazylia świeża 2 łyżki, siekana
śmietana kremówka 350 ml
olej do smażenia
sól i pieprz
makaron spaghetti 300 g, razowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos bakłażanowo-cukiniowy z boczkiem

1. Bakłażan i cukinię pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w małą kostkę. Rozgrzej patelnię, wrzuć boczek, podsmaż go, aż się trochę wytopi i zrobi lekko chrupiący. Dorzuć bakłażna, gdyby się zaczęło przypalać dolej trochę oleju. Podsmażaj wszystko z jakieś 5 minut, cały czas mieszając. Gdy bakłażan trochę zmiękknie dorzuć cukinię. Teraz warzywa muszą zmiękknąć.

2. Do warzyw wlej śmietankę. Bazylię i szczypior posiekaj, dorzuć do sosu (trochę zostaw do dekoracji). Dopraw go też solą i pieprzem. Serwuj na ciepło z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 14.12.2015 18:38
super przepis :)
aginaa 14.12.2015 15:53
fajny sosik
Motorek 14.12.2015 15:08
Smaczne danie
sliwka 14.12.2015 12:09
Super, smaczne i proste;))
Anna169Hosz 14.12.2015 11:11
Robię bardzo podobny sos do makaronu... takie sosy są pyszne.
Gracer 14.12.2015 09:35
mistrzowskie danie
olkaaa 14.12.2015 07:32
robię podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak