Sorbet z jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jablka zielone \"granny smith\"

    3 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    2 szt
  • calvados

    1\\2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Największe jabłko umyć. Pokroić w kostkę bez obierania. Odstawić. Zagotować 180 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać pokrojone jabłka. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zmiksować na puree i odstawić do ostygnięcia. Do puree z jabłek dodać calvados i wymieszać. Przelać do sorbetiery. Na każdym talerzu ułożyć 2 kulki sorbetu jedna na drugiej. Umyć pozostałe jabłka i okroić je w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i wbić je w sorbet tak, aby przypominały kształt jabłka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat