sorbet morelowy z orzezwiajaca miieta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • morele

    70 dag
  • cukier

    1 szkl
  • białko

    1 szt
  • woda letnia

    300 ml
  • sok z cytryny

    pół łyzeczki
  • szampan

    50 ml
  • olej

    6 (miętowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy wode.Wsypujemy cukier.Stawiamy na ogniu doprowadzamy do wrzenia.Zmiejszamy płomien i mieszajac gotujemy jeszcze 5 minut,az do momentu rozpuszczenia sie cukru.Gotowy syrop studzimy.Białko chlodzimy w lodówce.Morele parzymy ,obieramy ze skórki i kroimy na połówki.Wyjmujemy pestki a miazsz miksujemy na gładko z szampanem.Białko wyjmujemy z lodówki,mieszamy z sokiem z cytryny.Ubijamy mikserem na stywna lsniaca piane.Piane z białka mieszamy z musem.Dodajemy 6 kropelków zapachu mietowego.Mase przelewamy do metalowej miski i wkładdamy na 3 godz do zamrazalnika,co pół godz mieszajac.Nastepnie zamrazaj przez cała noc.Przed podaniem sorbet rozkruszamy

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat