Sorbet mango z pomarańczą

Sorbet mango z pomarańczą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lekki sorbet bez cukrowy z mango i pomarańczy z nutą mięty. Lody idealne na deser nawet zimą, do tego domowe i mocno owocowe. Dzieci mogą zajadać się nimi bo są naprawdę zdrowe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mango

    1 szt.
  • pomarańcze

    2 sztuki
  • jogurt bałkański

    1 łyżka
  • cytryna

    0.5 sztuki
  • mięta liście

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mango obieram i kroję na cząstki. Przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny i miksuję blenderem.

Na końcu dodaję jogurt i mieszam, oraz pokrojone listki mięty. Przelewam do pojemnika zamykanego i wstawiam na dwie godziny do zamrażalnika.

Po tym czasie mieszam lody mikserem, żeby nie zrobiły się kryształki i wstawiam ponownie do zamrażalnika. Miksuję tak jeszcze z trzy razy co godzinę półtorej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

31.01.2019 12:21
Bardzo smaczny deserek : )

Bożena Matuszczyk

31.01.2019 10:46
Mam pytanie czy można dodać innego jogurtu. Bardzo prosty przepis,nawet bym nie pomyślała.;)

Bożena Matuszczyk

31.01.2019 10:37
Wspaniałe i kuszące. Porywam gałeczkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat