Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet cytrynowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sok z cytryny 1 szklanka
skórka cytrynowa 2-3 łyżki
cukier 3/4 szklanki
woda 1,5 szklanki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet cytrynowy

Wodę zagotowujemy z cukrem i startą skórką z cytryny. Tak powstały syrop studzimy i miksujemy( razem ze skórkami), następnie przecedzamy przez drobne sitko. Z białek jaj ubijamy pianę i mieszamy ją delikatnie z sokiem z cytryny i syropem. Całość przelewamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki co jakiś czas mieszając( co 30- 40 minut), żeby składniki podczas mrożenia dobrze się ze sobą połączyły. Po całkowitym zamrożeniu przekładamy do pucharków i podajemy od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 19.03.2013 21:32
bardzo smaczny sorbet
Gosia_60 28.07.2011 21:58
mniami
ela_48 17.06.2011 23:42
O tak zgodze sie.... ;)
Iwusia 17.07.2010 12:32
Na takie upały to deser jak znalazł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak