Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet cytrusowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 2 sztuki
limonka 1/2 sztuki
cukier 1,5 szklanki
gorąca woda 2 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet cytrusowy

Wodę zagotować, wrzątek przelać do garnka, dosypać cukier i na małym ogniu roztapiać go mieszając.

Gdy cukier się roztopi, woda przestudzi, wyparzyć cytryny i limonkę.
Przestudzoną wodę z cukrem przelać do pojemnika na żywność (przeznaczony do mrożenia, najlepiej podłużny), zetrzeć skórę z 1 cytryny i limonki, wycisnąć sok.
Płynną mieszankę przemieszać i włożyć do zamrażarki. Co ok. 1h przemieszać sorbet, najlepiej widelcem.
Po ok. 3h sorbet powinien być gotowy (zależy od sprzętu jaki macie).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak