Solianka na kwasie kapuścianym z fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar mięsny

    1,5 litry
  • ziemniaki

    700 g
  • sok z buraków

    2 szkl.
  • sok z kiszonej kapusty

    1/2 szkl.
  • boczek

    100 g
  • cebula biała

    1 duża
  • smalec

    1 łyżka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • przyprawa do zup

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w wywarze mięsnym z dodatkiem garści suszonej włoszczyzny. Wlać sok z buraków i sok z kiszonej kapusty, dodać fasolę razem (można odcedzić i przepłukać lub dodać z zalewą), dołożyć łyżkę pasty pomidorowej, majeranek i wyciśnięty czosnek. Cebulę posiekać, boczek pokroić w kosteczkę lub paseczki - zrumienić na smalcu i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym i ziołowym oraz płynną przyprawą do zup. Chwilkę pogotować i podawać. Można dodać do talerza łyżkę kwaśnej śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 12.08.2013 19:33
bardzo fajna zupka
Paolcia 11.08.2013 15:15
super przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat