Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solanka - rosyjska zupa mięsna

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 150 gramów
wołowina 150 gramów
wędliny 50 gramów
cebula biała 1 sztuka
ogórek kiszony 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 100 gramów
czosnek 6 ząbków
masło 100 gramów
jogurt grecki 4 łyżki
oliwki czarne do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
woda 8 szkl
kapary do smaku
sól do smaku
wino białe wytrawne 50 ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Solanka - rosyjska zupa mięsna

Podczas weekendowego wypadu do Białowieży mieliśmy okazję spróbować "Soljanki" (podobno ten zapis nie jest poprawny), która nas zaskoczyła kompozycją smakową. Jest kilka wersji solanki. My mieliśmy przyjemność spróbowania mięsnej. Od razu przeanalizowałam składniki i po powrocie przeszukałam internet w poszukiwaniu odpowiednich proporcji. Spośród wielu propozycji, najbardziej zbliżoną do tej, którą jedliśmy była ta na stronie: ugotuj.to. Zmodyfikowałam ten przepis pamiętając smak i składniki wypróbowanej. Mocno sycąca, mięsna. Zachęcam do spróbowania.


Przygotowanie:
Mięso pokrój w wąskie paseczki i podsmaż je na oleju.
Posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i dodaj do mięsa.

Osobno podsmaż pokrojoną w paseczki wędlinę.

Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej zimną wodą (8 szklanek) i gotuj przez 20 minut.

Na połowie masła podsmaż czosnek z koncentratem pomidorowym, dodaj wino i chwilę podgrzewaj do odparowania alkoholu. Dodaj sól i pieprz. Dodaj wszystko do garnka z mięsem.
Gotuj jeszcze 15 minut.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami wody. Duś do miękkości.
Wymieszaj ogórki z zupą. Gotuj jeszcze 5 minut.

Do każdego talerza włóż po kilka oliwek łyżkę jogurtu / śmietany. Zalej zupą.
Dodaj kapary (opcjonalnie).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ciekawska 27.10.2013 10:35
mniam mniam :)
EmciaPichci 17.10.2013 07:22
ciekawe jak smakuje ;)
Justa32 11.09.2013 23:09
bardzo ciekawa zupa
kasienka23 11.09.2013 21:26
nie jadłam jeszcze takiej zupy, ciekawa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak