Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solanka mięsna (солянка)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe gulaszowe 500g
mięso wieprzowe gulaszowe 500g
papryka czerwona duża
ziemniaki 500-600 g
marchewka 2 duże
pietruszka duża
seler korzeniowy do smaku
cukinia z jędrną skórką średnia
por (biała część) do smaku
pomidory bez skóry 500 g
kwas z ogórków do smaku
ogórki kiszone kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 duże
czosnek do smaku
sól i pieprz do smaku
smalec

Porada

Zupa typu eintopf - jako potrawa jednogarnkowa wystarczy za cały obiad ze względu na dużą ilość mięsa i warzyw. *солянка - w naszej kuchni znana od dawna i zapisywana jako solanka, solianka lub soljanka :)

Przepis i sposób przygotowania na: Solanka mięsna (солянка)

Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w średnią kostkę i partiami obsmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną marchewkę, pora, selera i pietruszkę. Paprykę pokroić dowolnie i przesmażyć na patelni, dodać pokrojone pomidory i poddusić, a przy okazji odparować - dodać do zupy razem z pokrojoną cukinią, kiedy warzywa są niemal zupełnie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością czosnku. Ogórki kiszone przeciąć wzdłuż na połowę, stroną przecięcia przyłożyć do tarki o średnich lub dużych oczkach i utrzeć wprost do zupy, aby pozostała sama skórka. Doprawić zupę kwasem z kapusty i czosnkiem - krótko zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IgraszkiLosu 06.07.2017 10:32
pyszne i ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak