Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sola w winie z grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sola 50dag
cytryna
głowa, ości, płetwy, skóry z r
cebula 1
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól
pieprz
czosnek zabek
beurre manié 7,5dag
pieczarki 10dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
natka pietruszki łyzka
szpinak świeży
wino białe wytrawne 200ml
sok z cytryny
pęczek ziół

Przepis i sposób przygotowania na: Sola w winie z grzybami

Kupiłam gotowe mrożone filety soli. Odlodziłam je. Duże filety przecięłam wzdłuż, a wszystkie jeszcze na pół. Zrobiłam rybny bulion zgodnie z wykorzystaniem płoci i karasi (bo solę jako rybe z całości dostać nie moglam): rybie głowy, ości, płetwy i skóry włożylam do garnka, wlałam 700 ml wody, dodałam pęczek ziół i cebulę, ząbek czosnku. Ziarenka pieprzu wraz z kwiatem muszkatołowym i skórką z cytryny, skórkę od chleba.wrzuciłam do garnka. Przyprawilam bulion pieprzem i solą, przykryłam i gotowałam, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Przecedziłam bulion bardzo dokładnie do głębokiej patelni. Dodałam 5 dag beurre manié (beurre manié zrobionego z 4 dag masła i tej samej ilości mąki)w niewielkich kawałkach i mieszałam aż do rozpuszczenia. Dolałam wino, pieczarki, sok z cytryny i ciut gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, po czym ponownie zamieszałam Gotowałam na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Włożyłam do niego filety i dalej podgrzewałam, dopóki sola się nie zagotowala. Kilka minut wystarczy.
Na talerz połozyłam świeze liscie szpinaku wyłożyłam filety i grzyby. Polałam rybę niewielką ilością sosu. Posypałam danie natką pietruszki i ozdobiłam plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 24.07.2011 16:15
apetycznie wygląda
Sarenka 01.03.2011 19:41
Solé? Bardzo chetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak