Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sól miętowa z cytrynową nutą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta mały pęczek
skórka cytrynowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (gruboziarnista)

Przepis i sposób przygotowania na: Sól miętowa z cytrynową nutą

Miętę umyć, osączyć i osuszyć w papierowych ręcznikach.
Oberwać same listki i posiekać.
Skórkę cytrynową otrzeć na tarce lub skroić zesterem.
Składniki umieścić w malakserze i pulsacyjnie miksować, aż wszystko połaczy się i utworzy dość drobną sól miętową.
Piekarnik nagrzać do 150-170*C, szeroką blachę wyścielić papierem do pieczenia, sól rozsypać cienką równą warstwą i suszyć, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż będzie sypka i straci wilgoć.
Sól skruszyć i przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.09.2012 20:04
Po wysuszeniu jest trwała, jednak lepiej przechoeujr się w szczelnym pojemniczku.
Zdzisław 08.09.2012 19:25
czy taka sól może długo być np w solniczce?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak