Sok ze śliwek na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki przebieramy i myjemy.
Do sokownika parowego do dolnego pojemnika wlewamy wodę, a owoce umieszczamy w górnym pojemniku z dziurkami do pełna, nakładamy pokrywę i stawiamy na gaz.
Po około 30 minutach gotowania sok możemy upuszczać przy pomocy rurki zamocowanej do sokownika lub po około 1-2 godzinach parowania porcji owoców otrzymany sok należy upuścić do osobnego garnka.

Jeśli lubicie słodzone soki, to gotowy sok dosładzamy cukrem do smaku - ok. 40 g na 1 kg owoców dla soku gotowego do picia lub ok. 100 g dla soku, który będziecie rozcieńczać wodą.
Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i nie musimy już pasteryzować.
Jeśli sok już przestygł należy słoiki lub butelki zapasteryzować.
W tym celu słoiki/butelki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików/butelek.
Garnek ze słoikami/butelkami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki/butelki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki/nakrętki.
Słoiki układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki/butelki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 03.10.2014 18:47
Tak, smaczny i zdrowy :)
Malinka 26.09.2014 12:50
Na pewno smaczny, a na pewno zdrowy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat