Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z kiszonych buraków

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu... No może tylko ich obranie i pokrojenie. Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny, zdrowy sok. Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. 

Składniki:

buraki czerwone 1 kilogram
czosnek 3 ząbki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 łyżka
woda 3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z kiszonych buraków

Przygotowany sok możemy także wykorzystywać do ugotowania barszczu ukraińskiego lub barszczyku czerwonego. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków, zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem. Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę.

Kroki postępowania

1

Przygotuj potrzebne składniki: buraki, czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie oraz wodę. Nie zapomnij o słoikach:) A poniżej opis jak przygotowywałam sok z buraków krok po kroku. 

Krok 1 - Sok z kiszonych buraków foto
2
Buraki umyłam i obrałam.
Krok 2 - Sok z kiszonych buraków foto
3
Pokroiłam je na cienkie plasterki.
Krok 3 - Sok z kiszonych buraków foto
4

Przełożyłam do szklanego słoja (idealnie nadaje się też gliniany garnek). Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Krok 4 - Sok z kiszonych buraków foto
5

Zalałam wodą wymieszaną z solą - tak, żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.

Słoik powinien stać w temperaturze pokojowej.
Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni.

Krok 5 - Sok z kiszonych buraków foto

Łatwe, prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a buraczki do surówek lub innych dań. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata 12.02.2024 16:46
Pojemność słoika?
Doradca Smaku 14.02.2024 08:50
Słoik powinien mieć min. 2 litry
Agata 12.02.2024 16:46
Dzień dobry jaka jest pojemność słoika ?
Agata 12.02.2024 16:28
Dzień dobry ile litrów ma słoik ?
Megg 02.10.2013 13:38
nie jadłam jeszcze kiszonych buraków, warto wypróbować :-)
AZgotuj 02.10.2013 11:52
świetny przepis!
mic 02.10.2013 11:49
ja tez nie robilem
TEtalicha 02.10.2013 11:33
nigduyy tak nie robilam
adelajda 02.10.2013 11:00
ciekawy artykuł :) bardzo lubię taki soczek !
bogusia19 02.10.2013 10:48
ale kolorek!!
dodi 02.10.2013 10:25
muszą być pyszne
nutellla 02.10.2013 10:19
piękny kolor
Izabela9 02.10.2013 10:15
Buraków to nigdy jeszcze nie kisiłam, warto wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak