Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z czarnej porzeczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 1 kg (może być trochę więcej)
cukier 350 g
laska cynamonu
Goździki całe Prymat 8-9 sztuk
imbir 2 cm
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Nigdy nie wyrzucam porzeczek, na których gotowałam sok. Zamiast tego przygotowuję dżem. Sok jest doskonałym dodatkiem do herbaty, ale oczywiście możecie część odparować i w ten sposób przygotować na przykład sos do ciasta lub deseru.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnej porzeczki

Umyte i osuszone owoce przebrać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak, by nad owocami utworzyła się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać z resztą przypraw do naszego soku. Postawić na średnim ogniu i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować 20 minut mieszając. Przez ten czas piana powinna zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć. Zestawić garnek z palnika i zostawić pod przykryciem na 24 godziny. Na drugi dzień sok zasypać cukrem i ponownie zagotować. Gotować 20 minut cały czas mieszając. Następnie wyjąć korę cynamonu i zlać sok znad porzeczek do spasteryzowanej butelki. Butelkę z sokiem owinąć szczelnie kocem i zostawić do ostygnięcia (najlepiej na noc). Gotowy sok przechowywać w ciemnym miejscu. Otwarty przechowywać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 24.08.2015 10:50
domowy sok najlepszy :)
bertpvd 24.08.2015 10:09
rewelacja ! nie ma to jak domowe wyroby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak