Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sok owocowo-warzywny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
marchew
oraz wg upodobań:
śliwki mrożone
seler (korzeń lub liście)
pietruszka - niekoniecznie
burak 1 szt
pomarańcza
grejpfrut
jagody kilka mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: sok owocowo-warzywny

Ilość owoców i warzyw dowolna -w zależności od smaku i od ilości porcji.

Marchew myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy na drobniejsze cząstki.

Jabłka po umyciu obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki.
Kroimy na ósemki.
Mrożonki dodajemy, w stanie pół zamrożonym.
Pozostałe warzywa, które będziemy używać (burak, korzeń selera, korzeń pietruszki lub inne warzywa korzeniowe) po umyciu i obraniu dzielimy - kroimy na drobniejsze cząstki.

Przygotowane owoce i warzywa porcjami wrzucamy do sokowirówki.
Na koniec dodajemy lub nie posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sok przelewamy do dzbanka, a następnie do szklanych naczyń.

Na soku utworzy nam się \"kożuszek\" który można po odstaniu się soku zdjąć z wierzchu, albo zamieszać i rozlać do szklaneczek

Sok robię z różnych składników w zależności od tego czy chcę ugasić pragnienie, czy odtruć organizm, czy też podać na wzmocnienie i uodpornienie dzieciom.
Ilość i rozmaitość użytych owoców i warzyw nie ma tu znaczenia.
Każdy może dodać swoje warzywa i owoce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 31.01.2011 22:49
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak