sok owocowo-warzywny

sok owocowo-warzywny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

  • marchew

  • oraz wg upodobań:

  • śliwki mrożone

  • seler (korzeń lub liście)

  • pietruszka - niekoniecznie

  • burak

    1 szt
  • pomarańcza

  • grejpfrut

  • jagody

    kilka mrożone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ilość owoców i warzyw dowolna -w zależności od smaku i od ilości porcji.

Marchew myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy na drobniejsze cząstki.

Jabłka po umyciu obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ogonki.
Kroimy na ósemki.
Mrożonki dodajemy, w stanie pół zamrożonym.
Pozostałe warzywa, które będziemy używać (burak, korzeń selera, korzeń pietruszki lub inne warzywa korzeniowe) po umyciu i obraniu dzielimy - kroimy na drobniejsze cząstki.

Przygotowane owoce i warzywa porcjami wrzucamy do sokowirówki.
Na koniec dodajemy lub nie posiekaną natkę pietruszki.
Gotowy sok przelewamy do dzbanka, a następnie do szklanych naczyń.

Na soku utworzy nam się \"kożuszek\" który można po odstaniu się soku zdjąć z wierzchu, albo zamieszać i rozlać do szklaneczek

Sok robię z różnych składników w zależności od tego czy chcę ugasić pragnienie, czy odtruć organizm, czy też podać na wzmocnienie i uodpornienie dzieciom.
Ilość i rozmaitość użytych owoców i warzyw nie ma tu znaczenia.
Każdy może dodać swoje warzywa i owoce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jastinka 31.01.2011 22:49
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat