Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok malinowy na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg dojrzałe
cukier kryształ 800 g
woda 2 szklanki

Porada

mozna uzyc wiecej wody wtedy sok bedzie troche słabszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok malinowy na zimę

Maliny płuczemy i wkładamy do garnka, podlewamy wodą i stawiamy na ogniu.. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut co chwilę mieszając. Następnie lekko studzimy i wyciskamy sok przez sitko lub gazę.Przeciśnięty sok malinowy ponownie stawiamy na gaz.Dodajemy cukier, mieszamy az sie rozpuści . Sok gotujemy jeszcze na bardzo małym gazie przez 20 minut. Gorący przelewamy do przygotowanych słoiczków . Po pasteryzacji słoiczki stawiamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu, aż sok ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak