Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok i konfitura z aronii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 1 kg
cukier 1 kg
woda 2 szkl.
sok z jabłek 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok i konfitura z aronii

SOK:
0,5 kg cukru i 2 szklanki wody zagotować.Na wrzatek wsypać aronię - zagotować i odstawić na 24 godziny.Następnie sok przecedzić zagotować i zlac do butelek.
KONFITURY:
Owoce włożyć do garnka,dodać pozostały cukier oraz sok z jabłek - gotowac przez 5 minut mieszając.Tak jak sok odstawić na 24 godziny a po tym czasie zagotować ,wkładac do słoików,nie pasteryzować tylko odwracać do góry dnem.
Smacznego!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 26.09.2013 08:59
bardzo smaczny
Lis 04.09.2013 00:38
Mam tyle aronii, że chyba jutro zacznę robić tą konfiturę:)
Ada-Gaba 17.08.2013 07:32
pyszne i zdrowe
adelajda 23.05.2013 16:26
w tym roku zrobię takie konfitury
alaaa 14.05.2013 22:10
pyszna i zdrowa
caralajna 24.02.2013 08:05
fajna
Anna133 25.10.2012 20:10
robię bardzo podobnie ;)
Anna133 25.10.2012 20:10
robię bardzo podobnie ;)
Anna133 25.10.2012 20:10
robię bardzo podobnie ;)
Anna133 25.10.2012 20:10
robię bardzo podobnie ;)
misia53 19.10.2011 21:40
hmm.... , dlaczego ja nie mam aronii....?
anemon 16.07.2011 07:56
Bardzo lubie wszystkie przetwory z aronii, a Twóje konfitury bardzo apetyczne.
ben-ka 29.06.2011 13:50
no to czekamy na relację,jestem bardzo ciekawa - jest różnica czy jej nie ma.
smakoszek 29.06.2011 13:40
Ja mam aronię zamrożoną ,jak odmrożę to Wam powiem co się dzieje,ale każda jagoda jest w całości nawet się nie posklejały ,bo nie była przedtem myta
Magda60 14.06.2011 21:46
tez tak robie
ben-ka 06.06.2011 18:58
Jak wypróbujesz to podziel się uwagami - ja aronię przetwarzam od lat i wierz mi,że ani w soku ani w konfiturze nie wyczuwa się cierpkiego smaku tak jak w owocach z krzaczka.Na surowo jej nie jem - wcale mi nie smakuje a jest taka zdrowa.
pacpaw 06.06.2011 16:45
poszperałem troszkę w necie i mrożenie jest opcjonalne. Cytat: \"Najlepsze jest jednak mrożenie owoców aronii przed dalszym przerobem, ponieważ przyczynia się ono do zwiększenia wydajności soku przy tłoczeniu oraz sprawia, że owoce stają się mniej cierpkie.\". Jak kiedyś mi krzaki obrodzą to spróbuję zrobić takie i takie i porównać w smaku :o)
ben-ka 03.06.2011 16:19
Pacpaw ,zapraszam do siebie - u mnie aronii będzie dużo:)-chyba ,że w paczce Ci wyślę:) Aronii się nie mrozi !!! to nie jarzębina.
pacpaw 03.06.2011 14:38
aronię wcześniej mrozisz czy bezpośrednio z krzaku?
pacpaw 03.06.2011 14:37
a mi w tym roku aronia nie obrodziła :( (zresztą rok temu też) Tylko jedna kiść z kwiatami.
Mysiunia 13.05.2011 16:02
wyśmienite:)
barbara11561 18.04.2011 10:59
Super zdrowe:)
Mati13 08.04.2011 17:56
mm super!
barbara11561 10.03.2011 17:22
Same pyszności
wolochski 07.02.2011 23:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak