Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok cytrynowo-imbirowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 4 małe
imbir 200 g
cukier 100 g
woda 4 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sok cytrynowo-imbirowy

Przepis na sok znalazłam u Łucji :)

Imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wysokiego pojemnika, wlać szklankę wody i zmiksować blenderem.

Cytryny wyszorować, sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć sok .

Pozostałe 3 szklanki wody zagotować z cukrem. Wlać sok z cytryny i zmiksowany imbir, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.

Po tym czasie sok przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Przechowywać do miesiąca w lodówce lub zapasteryzować.

Sok cytrynowo-imbirowy dodawać do herbaty. Świetnie też smakuje z nim piwo :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.10.2014 22:56
Muszę koniecznie zrobić.
Alex_M 10.02.2014 11:43
@Łucja, wiem :D
Łucja 10.02.2014 11:14
lubię taki soczek : )
caralajna 08.02.2014 20:21
smak znam i lubię
Klausia 07.02.2014 18:15
skorzystam z przepisu :)
Mniam 07.02.2014 17:57
Oj pyszne to jest. Robiłam podobny i muszę jeszcze przygotować, bo wypiliśmy :)
mitek111 07.02.2014 16:33
swietny pomysł:)
Ania321 07.02.2014 14:55
wygląda zachęcająco :)
Janina 07.02.2014 14:05
Świetny napój;)
MarchiochaKucharzy 07.02.2014 13:16
orzeźwiający napój, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak