SÓJKI- pieróg

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • sól do smaku

Farsz

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • kasza jaglana

    5 łyżek ( UGOTOWANEJ)
  • cebula biała

    1 szt. ( STARTA)
  • olej lniany

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • koperek Prymat

  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SÓJKI- pieróg foto
Kapustę kwaszoną odciskamy i siekamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę , startą cebulę 2-3 łyżki oleju lnianego, przyprawiamy.
Krok 2 - SÓJKI- pieróg foto
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Do przesianej mąki dodać roztrzepane jaja , rozczyn i sól.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech podrośnie.
Potem wałkujemy na placki 1/2 cm., i wykrawamy kółka 12 cm.
Nadziewamy je dość sporą porcją farszu, zlepiamy pierogi i smarujemy olejem lnianym i posypujemy koprem suszonym. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
Krok 3 - SÓJKI- pieróg foto
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-30 min.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 31 szt.
KORAL
Mama mi przypomniała że można dodać jeszcze przesmażone grzyby. Ja tego nie robię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 03.10.2016 17:06
To nie ja, taka nazwa "chodzi" po mazowszu od blisko 100-u lat :)
paniusiaewa 24.09.2016 17:45
Czemu nazwałaś danie ptaszyskami?
KORAL 18.09.2016 10:52
W składnikach mleka powinno być - do konsystencji ciasta pierogowego a nie jedna łyżka. Sorry :)
ben-ka 26.01.2016 12:03
Musiały być smaczne, bo wyglądają bardzo apetycznie.
Skotka 24.01.2016 08:37
Świetne, ciekawa nazwa:)
monikaT83 23.01.2016 21:50
wow! świetne pierożki chociaż pierwszy raz o nich słyszę:) przepis porywam:)
KORAL 23.01.2016 21:05
Sójki to nazwa z kuchni regionalnej mazowsza, a nawet wschodniego mazowsza. Sójki robiła jeszcze moja babcia więc przepis jest u nas przynajmniej od 1940 roku. Dawne dzieje. Pozdrawiam.
kd045 23.01.2016 20:52
pyszności ;)
mirosława4 23.01.2016 20:38
ciekawa nazwa tej potrawy
Ada-Gaba 23.01.2016 20:25
fajny przepis wart wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat