Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SÓJKI- pieróg

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
drożdże 3 dag
mleko 1 łyżka
jajko 2 sztuki
sól do smaku

Farsz

kapusta kiszona 2 kg
kasza jaglana 5 łyżek ( UGOTOWANEJ)
cebula biała 1 szt. ( STARTA)
olej lniany 3 łyżki
sól do smaku
pieprz
Koperek suszony Prymat
cukier 1/2 łyżeczki

Porada

Mama mi przypomniała że można dodać jeszcze przesmażone grzyby. Ja tego nie robię.

Przepis i sposób przygotowania na: SÓJKI- pieróg

Kroki postępowania

1
Kapustę kwaszoną odciskamy i siekamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę , startą cebulę 2-3 łyżki oleju lnianego, przyprawiamy.
Krok 1 - SÓJKI- pieróg foto
2
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Do przesianej mąki dodać roztrzepane jaja , rozczyn i sól.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech podrośnie.
Potem wałkujemy na placki 1/2 cm., i wykrawamy kółka 12 cm.
Nadziewamy je dość sporą porcją farszu, zlepiamy pierogi i smarujemy olejem lnianym i posypujemy koprem suszonym. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
Krok 2 - SÓJKI- pieróg foto
3
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-30 min.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 31 szt.
Krok 3 - SÓJKI- pieróg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 03.10.2016 17:06
To nie ja, taka nazwa "chodzi" po mazowszu od blisko 100-u lat :)
paniusiaewa 24.09.2016 17:45
Czemu nazwałaś danie ptaszyskami?
KORAL 18.09.2016 10:52
W składnikach mleka powinno być - do konsystencji ciasta pierogowego a nie jedna łyżka. Sorry :)
ben-ka 26.01.2016 12:03
Musiały być smaczne, bo wyglądają bardzo apetycznie.
Skotka 24.01.2016 08:37
Świetne, ciekawa nazwa:)
monikaT83 23.01.2016 21:50
wow! świetne pierożki chociaż pierwszy raz o nich słyszę:) przepis porywam:)
KORAL 23.01.2016 21:05
Sójki to nazwa z kuchni regionalnej mazowsza, a nawet wschodniego mazowsza. Sójki robiła jeszcze moja babcia więc przepis jest u nas przynajmniej od 1940 roku. Dawne dzieje. Pozdrawiam.
kd045 23.01.2016 20:52
pyszności ;)
mirosława4 23.01.2016 20:38
ciekawa nazwa tej potrawy
Ada-Gaba 23.01.2016 20:25
fajny przepis wart wypróbowania
kuchcik89 23.01.2016 20:08
ale smakowite :)
Mniam 23.01.2016 19:34
Super są te pierożki! Porywam parę :)
Kolorowa 23.01.2016 18:22
Bardzo fajne !
IKrakowianka 23.01.2016 17:54
bardzo fajne
Stenka 23.01.2016 15:56
fajny przepis
Marta Ryżek-Kalkowska 23.01.2016 14:59
jeszcze nie miałam okazja jeść.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak