SÓJKI- pieróg

SÓJKI- pieróg

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    1 łyżka
  • jajka

    2 sztuki
  • sól do smaku

Farsz

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • kasza jaglana

    5 łyżek ( UGOTOWANEJ)
  • cebula biała

    1 szt. ( STARTA)
  • olej lniany

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • koperek Prymat

  • cukier

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SÓJKI- pieróg foto
Kapustę kwaszoną odciskamy i siekamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę , startą cebulę 2-3 łyżki oleju lnianego, przyprawiamy.
Krok 2 - SÓJKI- pieróg foto
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
Do przesianej mąki dodać roztrzepane jaja , rozczyn i sól.
Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech podrośnie.
Potem wałkujemy na placki 1/2 cm., i wykrawamy kółka 12 cm.
Nadziewamy je dość sporą porcją farszu, zlepiamy pierogi i smarujemy olejem lnianym i posypujemy koprem suszonym. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
Krok 3 - SÓJKI- pieróg foto
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-30 min.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 31 szt.
KORAL
Mama mi przypomniała że można dodać jeszcze przesmażone grzyby. Ja tego nie robię.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

03.10.2016 17:06
To nie ja, taka nazwa "chodzi" po mazowszu od blisko 100-u lat :)

paniusiaewa

24.09.2016 17:45
Czemu nazwałaś danie ptaszyskami?

KORAL

18.09.2016 10:52
W składnikach mleka powinno być - do konsystencji ciasta pierogowego a nie jedna łyżka. Sorry :)

ben-ka

26.01.2016 12:03
Musiały być smaczne, bo wyglądają bardzo apetycznie.

Skotka

24.01.2016 08:37
Świetne, ciekawa nazwa:)

monikaT83

23.01.2016 21:50
wow! świetne pierożki chociaż pierwszy raz o nich słyszę:) przepis porywam:)

KORAL

23.01.2016 21:05
Sójki to nazwa z kuchni regionalnej mazowsza, a nawet wschodniego mazowsza. Sójki robiła jeszcze moja babcia więc przepis jest u nas przynajmniej od 1940 roku. Dawne dzieje. Pozdrawiam.

kd045

23.01.2016 20:52
pyszności ;)

mirosława4

23.01.2016 20:38
ciekawa nazwa tej potrawy

Ada-Gaba

23.01.2016 20:25
fajny przepis wart wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat