Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysty kurczak z glazurowanymi brukselkami i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
brukselka 10 główek
pieczarki 10 kapeluszy
cebula 1 średnia
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny Prymat w młynku
miód 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bulion drobiowy 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty kurczak z glazurowanymi brukselkami i pieczarkami

Fileta oczyścić i lekko ponacinać, osuszyć. Przygotować marynatę z 3 łyżek oliwy, 2 łyżek miody, 2 łyżek sosu sojowego, soli, pieprzu i ziół prowansalskich, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Zamarynować mięso, 2 godziny w lodówce.
Brukselki oczyścić, przekroić na pół, wciąć głąby. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki.
Fileta wyjąć z marynaty, usmażyć go na mocno rozgrzanej patelni grillowej (po około 2 min z każdej strony) razem z marynatą. Następnie dodać brukselkę, kapelusze pieczarek, cebulę i czosnek. Po około 4 min mięso ściągnąć z patelni. Warzywa na patelni podlać 4 łyżkami bulionu, lekko poddusić i jak woda odparuje dodać miód (2 łyżki), doprawić solą i pieprzem do smaku i chwilę podsmażać.
Wyciągnięte mięso, które chwilę odpoczęło pokroić na plastry. Ułożyć na talerzu na warzywach. Dobrze smakuje w połączeniu z ryżem z marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 29.01.2013 18:32
Super
jucia 20.01.2013 02:55
pięknie wygląda
marcia7 19.01.2013 12:24
fajny kurak
Iwka 19.01.2013 12:23
smakowicie wygląda
Gracer 19.01.2013 12:11
apetycznie podane
Krzysztof15 19.01.2013 10:47
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak