Soczysty gotowany schab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • Karkówka klasyczna

    1 łyżeczka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    3-4 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka na litr wody
  • majeranek Prymat

    1-2 łyżeczki do wody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab opłukać i natrzeć suchą marynatą składającą się z przyprawy do karkówki, kebaba i czosnku granulowanego. Pozostawić na kilka godzin, a nawet na dobę. Przygotować wodę do gotowania. Na litr wody łyżeczka soli (można spróbować żeby było nie za mdłe) dodać pokrojone ząbki czosnku i majeranek. Mięso wkładamy do zimnej wody i zagotowujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Wyłączamy na 15 minut i znów zagotowujemy, gotując 1-1,5 minuty od momentu wrzenia. Wyłączamy i pozostawiamy mięso w garnku pod przykryciem aż wystygnie. Podajemy jako wędlinę na kanapki lub mięsko do obiadu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stan2401 16.03.2015 13:37
bardzo dobry
IwonaDD 15.03.2015 14:39
pyszny schab
Mama niejadka 15.03.2015 11:21
jest miękkie i soczyste :)
gosia56 15.03.2015 09:28
juz kiedyś czytałam o takim gotowaniu ale to było po 5 minut i kilka razy ale z długimi przerwami ale to całkiem coś nowego
Wafelek2601 15.03.2015 09:18
Lubię takie domowe mięsko
romanrafal 15.03.2015 07:27
pyszne mięsko
wwwiolka 14.03.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.
gosiag 14.03.2015 23:05
miesko super , , ale czy bedzie miekkie tak krotko gotowane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat