Soczysty gotowany schab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    3-4 ząbki
  • sól

    1 łyżeczka na litr wody
  • Majeranek suszony Prymat

    1-2 łyżeczki do wody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab opłukać i natrzeć suchą marynatą składającą się z przyprawy do karkówki, kebaba i czosnku granulowanego. Pozostawić na kilka godzin, a nawet na dobę. Przygotować wodę do gotowania. Na litr wody łyżeczka soli (można spróbować żeby było nie za mdłe) dodać pokrojone ząbki czosnku i majeranek. Mięso wkładamy do zimnej wody i zagotowujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Wyłączamy na 15 minut i znów zagotowujemy, gotując 1-1,5 minuty od momentu wrzenia. Wyłączamy i pozostawiamy mięso w garnku pod przykryciem aż wystygnie. Podajemy jako wędlinę na kanapki lub mięsko do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
stan2401 16.03.2015 13:37
bardzo dobry
IwonaDD 15.03.2015 14:39
pyszny schab
Mama niejadka 15.03.2015 11:21
jest miękkie i soczyste :)
gosia56 15.03.2015 09:28
juz kiedyś czytałam o takim gotowaniu ale to było po 5 minut i kilka razy ale z długimi przerwami ale to całkiem coś nowego
Wafelek2601 15.03.2015 09:18
Lubię takie domowe mięsko
romanrafal 15.03.2015 07:27
pyszne mięsko
wwwiolka 14.03.2015 23:36
Bardzo fajny przepis.
gosiag 14.03.2015 23:05
miesko super , , ale czy bedzie miekkie tak krotko gotowane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat