Soczysty, aromatyczny karczek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek

    1 1/2 kilogram
  • olej

    3 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbek
  • ziele angielskie

    4 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1/4 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1 przyprawa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy. Nakłuwamy ostrym nożem kilkakrotnie. Cebulę kroimy na ósemki. Wrzucamy do mięsa. Z podanych składników sporządzamy marynatę. Zalewamy mięso i nacieramy. Ziele angielskie i liście laurowe wkładamy w nakłucia. Chowamy do lodówki na noc, a przynajmniej na parę godzin. Po zamarynowaniu karczek wkładamy wraz z cebulką do rękawa i pieczemy ok. 1 h 45 min w 160 stopniach na termoobiegu. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw od góry i zrumieniamy wierzch, podlewając powstałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 29.03.2017 20:34
Lubię takie mięsko :)
EmciaPichci 06.02.2014 07:35
och co za mięcho! mniam!
Róża1 31.01.2014 09:12
palce lizać mięsko:-)
gosia56 11.04.2013 15:18
SUPER TAKI KARCZEK
aisza1 04.03.2013 07:33
bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat