Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczyste schabowe z musztardą i koperkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 0,6 kg
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6-7 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
jaja 2 sztuki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
koper świeży 1 łyżka
mąka 2 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
masło klarowane

Porada

Smaczne kotlety schabowe w nieco innej odsłonie. Dodatek musztardy sprawia, że są niezwykle soczyste, a koperek nadaje im aromatu.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste schabowe z musztardą i koperkiem

1. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na 6 plastrów, rozbijamy. Przyprawę do schabu mieszamy w miseczce ze sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu oraz koperkiem. Mieszanką przypraw nacieramy każdy plaster mięsa. Następnie każdy plaster mięsa smarujemy musztardą.
2. Jaja roztrzepujemy w miseczce, bułkę tartą mieszamy ze słodką papryką, mąkę wysypujemy na osobny talerz. Na patelni roztapiamy masło klarowane. 3. Plastry schabu obtaczamy w mące, maczamy w jajku, panierujemy w bułce, wrzucamy na patelnię i smażymy po 3-4 minuty na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.07.2017 21:29
Smakowite ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak