Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczyste ciasto włoskie

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
jajko 3
mąka pszenna 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 szklanka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
mak 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier wanilinowy 1
olejek migdałowy
galaretki pomarańczowe 100 gram
polewa czekoladowa
rodzynki 1 łyżka
żurawina 1 łyżka
jabłko winne 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste ciasto włoskie

Kroki postępowania

1
1. 6 jabłek obieramy, kroimy w drobną kostkę.
1 szklankę orzechów włoskich, również drobno kroimy.
Składniki przesypujemy do miski.
Krok 1 - Soczyste ciasto włoskie foto
2
2. Dodajemy 1/2 szklanki wiórek kokosowych, odrobinę rodzynków, żurawiny; mak, cynamon,kilka kropel olejku do ciast, następnie zasypujemy 1 szklanką cukru kryształu.
Wszystko dokładnie mieszamy, potem odstawiamy na 15 minut.
Krok 2 - Soczyste ciasto włoskie foto
3
3. Po około kwadransie dosypujemy 2 szklanki mąki+ 1 łyżeczka sody+ 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krok 3 - Soczyste ciasto włoskie foto
4
4. Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka mieszamy wraz z cukrem wanilinowym (można wymieszać nawet widelcem) i dodajemy do pozostałych składników.
Natomiast z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy całość mieszając.
Krok 4 - Soczyste ciasto włoskie foto
5
5. Na koniec dodajemy jeszcze około 100 g galaretek pokrojonych w kostkę.
Krok 5 - Soczyste ciasto włoskie foto
6
6. Masę na ciasto przekładamy do foremki.
Pieczemy około 40 minut.
Krok 6 - Soczyste ciasto włoskie foto
7
7. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Krok 7 - Soczyste ciasto włoskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.02.2014 12:53
bardzo apetyczne ciasto
Bernadeta1 25.01.2014 00:33
kusi wyglądem i smakiem
Klausia 16.11.2013 14:57
świetny klimat zdjęcia ;)
bog.sa 11.11.2013 15:50
fajne ciasto, trzeba spróbować :)
aisoglam 11.11.2013 13:59
Pysznie wygląda :)
Łucja 11.11.2013 13:35
musi być pyszne :)
Olga_SK 11.11.2013 13:20
Zachwycam się, piękne ciacho :)
Lis 11.11.2013 13:10
Bardzo apetycznie się zapowiada:)
joanna__s 11.11.2013 13:07
Mniam, mniam. Aż mi ślinka cieknie. Pychota!
msmors 11.11.2013 12:53
na pewno pyszne
iwi 11.11.2013 12:30
Pyszne ciacho
Kuchenka 11.11.2013 12:30
Przepraszam że dodałam przez pomyłkę dwa razy to samo zdjęcie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak