Soczysta swojska szynka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    3 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    3

Zalewa

  • woda

    2,5 l
  • sól

    2 łyżki
  • majonez

    3 łyżki
  • przyprawa uniwersalna

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    8 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    13 ziaren
  • ząbki czosnku

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczysta swojska szynka foto
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Nacieramy szynkę czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Pozostawiamy na 12 godzin.
Krok 2 - Soczysta swojska szynka foto
Zagotowujemy 2,5 litra wody. Dodajemy zmiksowany majonez i wszystkie przyprawy. Wkładamy szynkę do siatki, aby była zwarta. Można obwiązać ciasno nicią.
Krok 3 - Soczysta swojska szynka foto
Wkładamy szynkę do gotującej się zalewy i gotujemy ok 30 min na wolnym ogniu. Studzimy szynkę w zalewie i zostawiamy do następnego dnia.
Krok 4 - Soczysta swojska szynka foto
W drugim dniu gotujemy szynkę 40 min i ponownie pozostawiamy w zalewie do wystygnięcia.
Krok 5 - Soczysta swojska szynka foto
Zimną szynkę wyciągamy z zalewy i osuszamy. Ściągamy siatkę i kroimy na plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jordi 03.07.2014 12:02
smaczna wędlina
Lidzia 21.06.2014 19:43
Soczysta, bardzo smaczna. W podobny sposób przyrządzam schab.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat