Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta polędwica wieprzowa pieczona w rękawie

5.0
(487)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj zapraszam na niezwykle soczystą, miękką i kruchą polędwicę wieprzową, pieczoną w rękawie. Tak przygotowana polędwica zasmakuje każdemu, gdyż jest niezwykle delikatna i aromatyczna dzięki marynacie, w której nabierała intensywności smaku. To mój sprawdzony i jeden z ulubionych sposobów na polędwicę wieprzową, dlatego serdecznie go polecam. 

Składniki:

Lista składników:

polędwica wieprzowa
cebula biała 1 sztuka

Marynata:

olej rzepakowy 3 łyżki
sos sojowy ciemny 2 łyżki
miód 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta polędwica wieprzowa pieczona w rękawie

Jak upiec polędwiczkę wieprzową, aby była soczysta i pełna smaku?

  • zamarynuj mięso w aromatycznych ziołach i przyprawach;
  • wieprzowina lubi dłużej poleżeć w marynacie, więc daj jej czas minimum 12 godzin;
  • obsmaż mięso przed pieczeniem - to zapobiegnie wysychaniu;
  • piecz w rękawie lub pod przykryciem.

KROK 1. Na początku przygotowujemy marynatę. Olej rzepakowy łączy z sosem sojowym i miodem, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, tymianek, ostrą paprykę i sól do smaku. Tak przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczoną z błonek polędwicę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

KROK 2. Polędwicę obsmażamy z obu stron na patelni z odrobiną oleju na delikatnie rumiany kolor. Podczas smażenia delikatnie oprószamy mięso solą, a następnie wkładamy je do rękawa, dodajemy pozostałą część marynaty, cebulę pokrojoną w piórka* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy przez około 30 minut.

* cebula nada polędwicy dodatkowej soczystości oraz aromatu.

Po upieczeniu, kroimy polędwicę na kawałki i podajemy z powstałym w rękawie sosem oraz kawałkami cebuli. Całość świetnie komponuje się ze świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kami 26.11.2023 06:00
Niestety po 30 min w piekarniku mięso (pieczone w całości) było wciàż twarde.Może orzy pieczeniu mniejszych kawałków 30 min jest ok,ale w przypadku całej polèdwicy-.zdecydowanie za krótko.
Motorek 12.11.2016 17:27
bardzo dobre mięsko
Edith85 12.11.2016 14:30
Pyszne mięsko
jagoda5913 12.11.2016 12:39
super mięsko
Babeczka35 12.11.2016 07:44
Pysznie wygląda.
MałaMi89 11.11.2016 23:23
Świetne mięsko! Uwielbiam takie domowe ;)
MonikaW 11.11.2016 22:12
trafia do mojej księgi
Linka2107 11.11.2016 21:51
Pychotka takie mięsko :)
MagdalenaIC 11.11.2016 21:26
Coś wspaniałego :)
Renataj 11.11.2016 21:02
Wspaniale się prezentuje:)
anka1988 11.11.2016 20:43
uwielbiam takie mięsko na obiad
Malinka 11.11.2016 20:39
Takie mięsko zawsze chętnie skonsumuję !
Janina 11.11.2016 20:20
Smaczne swojskie mięsko;))
bertpvd 11.11.2016 19:39
super przepis na mięso i przepiękne zdjęcia
noninka77 11.11.2016 18:37
Pyszne danie :)
KORAL 11.11.2016 18:34
Pyszne mięsko :)
Konczi 11.11.2016 18:05
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak