Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

5.0
(610)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika - w tym przepisie pieczona pierś z kurczaka marynowana jest w oliwie z dodatkiem papryki, tymianku i curry.  Dzięki pieczeniu w rękawie, mięso jest wyjątkowo delikatne. Świetnie sprawdzi się do obiadu, sałatek czy kanapek. 

Składniki:

filet z kurczaka 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1/3 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1/3 łyżeczki

Porada

Zamiast tymianku i lubczyku, można dać łyżkę ziół prowansalskich. W Przyprawie do kurczaka jest już sól, dlatego nie trzeba jej dodawać osobno.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika

Z tego przepisu dowiesz się, jak zrobić filet z kurczaka z piekarnika, aby mięso było soczyste oraz apetycznie pachnące. Przed podaniem odczekaj chwilę i dopiero po kilku minutach pokrój filet na plastry. Dzięki temu smakowite soki zostaną w mięsie.

Kroki postępowania

1

1. Mięso opłukać, oczyścić z kostek i błonek, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć na pół. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Może być w lodówce również całą noc.

Krok 1 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto
2

2. Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa foliowego i piec około 40-45 minut w 180 stopniach.

Krok 2 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto
3

3. Przed podaniem pokroić na plastry, dodatkowo można polać sosem pieczeniowym. Taka pierś z kurczaka z piekarnika to wyśmienity posiłek, który wszyscy domownicy czy goście zjedzą z apetytem.

Krok 3 - Soczysta pierś z kurczaka z piekarnika foto

Soczysta pierś kurczaka z piekarnika jest dość prostym do przygotowania posiłkiem. Ważne jest zamarynowanie mięsa i pieczenie go w foliowym rękawie, dzięki któremu mięso nie wysycha, a wszystkie smaki i aromaty zostają w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

glowapau 24.08.2023 15:00
Mięsko idealne, dobra marynata. Warto zrobić
Barbara 01.05.2023 21:14
Mięsko jest bardzo dobre i ładnie się prezentuje. Może być na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Super!!!
Marta 17.01.2023 18:36
Czy nie dodajemy soli?
Doradca Smaku 18.01.2023 12:24
nie ma potrzeby, bo sól już jest w przyprawie do kurczaka :)
Magda 30.12.2022 14:57
Proste,szybkie,smaczne.Osobiscie polecam ☺️
ewik 30.11.2022 15:52
Komentarze nic nie wnoszące. To żadna pomoc w ocenie przepisu stwierdzenie, że pięknie wygląda.
Malinka 23.03.2015 08:46
Mięso prezentuje się rewelacyjnie i tak też pewnie smakuje :)
Katarzyna59 22.03.2015 14:18
bardzo apetyczne mięsko
justynkag 22.03.2015 10:26
To jest nawet dobre na kanapki zamiast wędliny. Super
MałaMi89 21.03.2015 13:16
Coś dla mnie - uwielbiam takie mięsko i na kanapki i w sosie obok ziemniaków :)))
Wacław 21.03.2015 11:40
pyszny obiadek :-)
IZABELA29 21.03.2015 09:53
smakowite mięsko
Futka 21.03.2015 08:17
Przepyszna i bardzo soczysta pierś. Wygląda bajecznie :)
AgaS10 21.03.2015 07:28
Apetyczne mięsko:)
dollce 21.03.2015 07:27
wygląda cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak