Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka z dzika 1 kg
olej rzepakowy 100 ml
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
czosnek ząbki 10
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

Kroki postępowania

1
Z dzika wycinamy łopatkę bez golenia. Posypujemy solą zmiękczającą mięso.
Krok 1 - Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem foto
2
Kolendrę ucieramy w moździerzu razem z jałowcem. Dolewamy olej rzepakowy. Tak przygotowaną bejcą smarujemy dokładnie całe mięso. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia, w które wkładamy ząbki czosnku.
Krok 2 - Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem foto
3
Z jednej strony obficie posypujemy rozmarynem i wkładamy do worka do pieczenia.
Krok 3 - Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem foto
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 75 minut. Następnie łopatkę wyjmujemy z rękawa, doprawiamy solą do smaku i przewracamy na drugą stronę. W tej samej temperaturze pieczemy 15 minut.
Krok 4 - Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem foto
5
Łopatka jest gotowa. Można podawać ciepłą z sosem pieczeniowym w oddzielnym naczyniu lub na zimno, pociętą w plastry. Smacznego.
Krok 5 - Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.08.2013 07:39
jeszcze nie próbowałam
Izabela77 26.08.2013 20:11
uwielbiam dzika, pyszności
paulina2157 26.08.2013 20:07
dziczyzna i czosnek mniam świetne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak