Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na soczystą łopatkę wieprzową pieczoną w rękawie. Łopatka wieprzowa z piekarnika to aromatyczne i soczyste mięso idealne na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno - do kanapek.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 1,2-1,5 kg
czosnek 3 ząbki

Marynata - 1 wariant:

olej 3 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki

Marynata - 2 wariant:

Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki

Porada

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

Łopatka wieprzowa z piekarnika, pieczona w rękawie jest soczysta, a dzięki marynacie - aromatyczna i smaczna. Ten przepis to gwarancja pysznego mięsa na obiad lub świetnej domowej wędliny do kanapek - jeśli zdecydujecie się podawać ją na zimno.

Kroki postępowania

1

Przygotować marynatę.
Olej dokładnie wymieszać z przyprawą do mięs.

2

Marynowanie:

1. Olej wymieszaj z przyprawami, natrzyj mięso i odstaw na minimum godzinę. najlepiej niech mięso zostanie w marynacie całą noc.

W tym przepisie masz 2 warianty marynaty:

  • z wybranymi przyprawami wg listy (tymianek, estragon, majeranek, papryka słodka i papryka ostra, sól, pieprz);
  • z gotową kompozycją  Przyprawy do mięs, w której składzie są przyprawy: sól, papryka słodka, cebula, pomidor, czosnek, papryka ostra, tymianek pieprz czarny, rozmaryn, natka pietruszki, majeranek oregano.

1. Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Krok 2 - Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie foto
3

2. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.(Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)

3. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierzch łopatki delikatnie się zarumienił.

4. Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.

Krok 3 - Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie foto

Pieczenie w rękawie to metoda przygotowywania potraw, w której składniki są umieszczane w specjalnym worku lub rękawie do pieczenia, który następnie jest zamykany i wkładany do piekarnika.

Dzięki temu, że składniki są zapieczętowane w worku, nie trzeba dodawać tłuszczu ani płynów, a jednocześnie potrawy zachowują swoją naturalną wilgotność i aromat. Ponadto, podczas pieczenia w worku, składniki nie mieszają się ze sobą, co oznacza, że ​​nie trzeba się martwić o to, że smaki będą się mieszać.

Pieczenie w rękawie jest często stosowane do pieczenia mięsa (szynka pieczona w rękawie), ryb, warzyw i owoców. Przed wkładaniem składników do worka warto je przyprawić oraz dodać zioła i przyprawy, aby potrawa była smaczna i aromatyczna. Po upieczeniu, worki są łatwe do otwarcia, dzięki czemu potrawy można podawać wprost z worka na talerze.

Pieczona szynka wieprzowa

Domowa pieczeń rzymska

Schab pieczony z jabłkami, żurawiną i czerwona cebulą

Boczek rolowany pieczony z czosnkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 24.02.2023 12:19
Dzień dobry robiłam łopatkę z tego przepisu ale tu chyba jakieś zmiany zaszły na tej stronie.. czy jest szansa zdobyć ten przepis z przyprawami które wcześniej były załączone?
Doradca Smaku 27.02.2023 16:02
Są dwie opcje przygotowania marynaty, w tym wersja z przyprawami, o które pytasz.
Margo1 11.05.2017 16:34
Bardzo lubię to mięsko, chyba zrobię
Diana Rusiłowicz 11.05.2017 00:46
Dziękuję :)
Janina 10.05.2017 16:08
Smaczne mięsko;))
Wiktoria29 10.05.2017 15:58
wygląda bardzo apetycznie
Bożena Matuszczyk 10.05.2017 08:10
Pyszne ,smakowite i kuszące mięso;)
Wiesława1 10.05.2017 07:24
Pyszne mięsko
Diana Rusiłowicz 10.05.2017 00:51
Dziękuję :)
IKrakowianka 09.05.2017 23:05
bardzo apetyczne mięso
Renata9 09.05.2017 22:48
Bardzo smaczny obiadek
wwwiolka 09.05.2017 21:38
Bardzo fajny przepis.
marzut 09.05.2017 21:01
Smaczne danie
gusia1000 09.05.2017 19:43
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak